Monday, 24 November 2014

Ailurophobia , Si Penakut Kucing by Masni Aida

assalamualaikum 

semenjak akhir-akhir ni aku selalu usha-usha cerita pasal penyakit Ailurophobia ni. apa tu Ailurophobia? Ailurophobia ni sejenis fobia yang dihidapi oleh sesetengah orang dimana mereka ini TAKUT OR FOBIA TERHADAP KUCING.

kelakar? 
please jangan gelak. sebab? sebab aku salah seorang penghidap fobia ni. hahaha, yess ! aku seorang yang takutkan kucing. haaa~ selalunya blogger-blogger yang post pasal phobia ni kesemuanya pencinta kucing. but hari ni aku sendiri yang akan cerita apa yang aku rasa sebagai seorang yang phobia terhadap kucing. 


*situasi penghidap Ailurophobia di kedai makan* haha

okey guys, first thing first, setelah aku baca beberapa pendapat, pemerhatian sesetengah orang, aku rasa tak semua betul pasal penghidap phobia ni. memang ada orang yang takutkan kucing ni ada pengalaman hitam dia dengan makhluk comel ni. tapi guys, tak semua orang ada pengalaman hitam dengan kucing macam kena cakar or sewaktu dengannya.

sebab, aku tak pernah kena cakar or kucing buat jahat dengan aku. cumanya, aku memang dah dilahirkan dengan sifat takut akan kucing. masa kecil-kecil dulu, aku still ada keberanian nak sentuh kucing walaupun perasaan takut tu ada. pegang and usap.

aku tak geli dengan kucing, aku tak rasa kucing tu kotor, aku tak ada alahan dengan bulu kucing. aku suka dekat kucing sebab dia comel sangat-sangat. nak pegang !!! tapi tak berani. entahlah guys, aku pun tak tahu kenapa aku takut sangat dengan makhluk comel ni.

comel gilaaaaa weyhh (>_<)


LUBUK REZEKI KUCING..
tempat yang paling aku takut sangat nak pergi adalah kedai makan. lubuk rezeki kucing. hahahaha! gitu pulak. dah jadi kewajipan aku akan bersila kat atas kerusi. pergi lantak orang nak cakap apa kan. yang penting aku tak menjerit macam orang gila kat situ. hahaha. 

pernah satu hari tu, ada seekor kucing ni. kucing gila kot aku rasa, dia suka lari-lari macam kena kejar anjing kat kedai makan tu. and i was like "YA ALLAHHH !!!!! , MAK ABAH !!!!" sampai nangis beb. sumpah aku malu. 

banyak cara dah orang suruh aku buat, buat don't know bila nampak kucing. ewah-ewah, korang tak takut boleh lah buat dont know. yang aku ni ?? emmmmmm. macam-macam cara dah aku buat nak hilangkan phobia ni. sentuh? dah pun. tapi sentuh pakai satu jari jelahh. hahahaha. itupun menjerit macam kena rasuk kat depan library uitm tu. hehe

so, nak tahu aku buat apa sekarang? bila nampak kucing aku lari or cuba elakkan diri dari terserempak dengan kucing. hehe. for me, jarak paling selamat dengan kucing is 6 metre. TOLONG JANGAN GELAK ! -_- memang dah tak boleh nak buat apa dah. 

and insyaallah satu masa nanti aku akan kuatkan hati untuk menghadap binatang kesukaan Nabi Muhammad ni. cuma perlukan masa je. hehehe. 

tapi kan guys, orang yang phobia dengan kucing ni tak adalah penakut dengan semua benda. contoh eh aku bagi contoh. penghidap Ailurophobia ni kebanyakannya tak takut dengan serangga, katak, cicak, lipas and seorang yg berjiwa kental. berani duduk sorang-sorang and tak takut hantu? haha. senang cerita hati kental gitulah. kan kan kan kan. betul tak wahai manusia-manusia yang takut kat kucing tu. hehehe.

the fear inside .....

setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya masing-masing. Allah tu Maha Adil, walaupun aku takut kucing mungin ada hikmah kenapa perasaan takut ni ada. hehe. 

assalamualaikum ..... :)


Wednesday, 19 November 2014

DUNIA BARU , POST BENDA BARU by MASNI

Assalamualaikum w.b.t
selamat malam wahai reader-reader sekalian. sihat ? ehehehe, rasa rindu je nak menaip lama-lama ni kan. rasa macam dah lama je tak buka blog ni kan. rasa jari ni macam dah menggeletis nak taip kan. berapa banyak aku punya "rasa" and "kan" pun tak tahu lahh. hehehe

entry kali ni tak de benda pun share dengan u alls cuma nak bagitau yang aku dah delete post-post zaman budak-budak aku. hahaha. post yang macam takde faedah untuk korang baca. well, aku dah berumur 18 tahun beb. pemikiran pun dah lain gila-gila. tadi buka balik post yang lama rasa mcam nak gelak tertonggeng-tonggeng. apa punya post pun aku tak tahu. 

almaklumlahhh~ aku start berjnak-jinak dengan blog ni masa form3 lagi. budak umur 15 tahun reti post apa je weyh ? hahaha, sikit-sikit pasal sekolah, exam, family. ceyhhhhh ~ hahahahaha. malu weyh malu . *tutup muka kejap* kehkehkeh.

actually, minggu depan aku dah kena balik semula ke UiTM kampus Machang, Kelantan. dah nak masuk semester dua dah kau ni Masni. good job. *besar dah anak mak ni* hehehe. dah boleh kahwin dah. ada berita sebenarnya nak share ngan korang. teka lah apa yang gembira sangat tu. 

POINTER SEM SATU !!!
Alhamdulillah, berkat usaha dan doa yang tak putus-putus aku dapat pointer 3.58. DEAN LIST ! syukur sangat-sangat. permulaan yang baik untuk sem satu kt UiTM ni. cuma sekarang ni hati kena kuat, 4 sem lagi nak kena tempuh. aku nak belajar pandai-pandai. aku tak nak ulang kesilapan masa kat sekolah dulu. pengalaman mematangkan kita bukan ?


ini result nya. saja masukkan nak share kejayaan aku. bahagia gila weyh. tak pernah se'happy' ni . hehe.

cuti sem ni aku banyak duduk rumah je, tak pergi mana. keluar pun pergi jogging petang-petang kat padang pendamaran tu. adalah dalam 3 ke 4 round pusing. stamina dah out sekarang. tak macam dulu. dulu stamina anjing kata kauuu. hahahaha. sekarang ni asyik makan tidur makan tidur mana lah tak pancit. 

untuk pengetahuan korang, sekarang muka aku dah licin. yeayy!!!! alhamdulillah, berkat kesabaran and pengorbanan duit untuk beli produk Tabita skincare tu akhirnya membuahkan hasil. tak sampai sebulan pun pakai, tapi sangat berhasil. tak mahal, trial set baru RM110. kira berbaloi lah kalau nak kulit cantik kan.


ini dia, tabita skincare set trial. comel-comel je pek dia.

then aku pakai serum ANIMATE ni. dia berkesan untuk whitening, kecilkan pori, cerahkan wajah korang and buatkan kulit lembab. seriously aku tak tipu. sangat berkesan. hehehehe.


serum animate ni bukan untuk makannnnn yeee. just untuk sapu kat mana-mana bahagian yang dirasa nak putih or cerah gitulah. benda ni aku tak pakai kat muka. aku sapu kat tangan and kaki. untuk cerahkan. hehehe. 

then aku pakai Transcapes jugak. untuk whitening, pigmentation and parut. confirm putih and parut semua boleh hilang. tak tipu punya. 


this is it. transcaps.

amboi amboi amboi. aku ni nak promote ke benda ni. hehehe. bukan apa guys, benda yang baik kita kena lah share en? benda elok, benda bagus. aku kasi tahu sebab dia berkesan kat aku. hahahaha. pasal duit letak tepi. bila lagi nak jaga, nanti dah tua tak guna dah nak lawa-lawa. dah kedut woi. hehehe. *sorry ye makcik-makcik* . hehehe

ada rezeki hari sabtu and ahad ni shopping lagi barang-barang untuk sem dua. hehehe. phone baru ? insyaallah minggu depan dah pakai. dah orang nak bagi kita hambeeekkk weyh. rugi tak terima. rezeki tu. hadiah katanya. hahaha. haish, masni masni. apa nak jadi pun tak tahu lah. 

okey, untuk penutup kata, aku nak belanja gambar terbaru aku. dah lama tak post muka aku yang latest. tak adalah  latest sangat sebenarnye. cuma gambar-gambar aku kat blog ni semua nya gambar masa zaman budak-budak dulu. tak boleh blah dowhhh. okey?


okey, aku tahu aku dah gemuk. hahahahahahahahahahaha. 

okey bye assalamualaikum. :D






Thursday, 7 August 2014

NEW LIFE : AS STUDENT by Masni

assalammualaikum w.b.t
hello, hello, hello. ~ hye !! wah akhirnya Masni Aida kembali setelah 4 bulan menghilang. hehe. hilang kemana ?? ermmm. tak hilang pun guys, cuma tak ada masa je nak meng"update" blog tercinta ni.

ingat tak last post aku yang lepas aku ada cerita yang aku dapat PLKN dekat Ayer Keroh, Melaka tu. haaaa~ actually aku dua bulan je kat PLKN sebab aku ambil keputusan nak sambung form6 dekat sekolah ACS Klang. sedih sangat bila mohon UiTM tak dapat. 

tapi sambil-sambil uruskan kemasukan ke form6 tu aku buat juga rayuan ke UiTM and alhamdulillah masa 13 JUN 2014 aku ditawarkan ke UiTM Machang, Kelantan. Course Information Management. dalam masa satu hari setengah aku kena uruskan akaun bank lah, sspn lah, ptptn lah. hanya Allah je yang tahu betapa kelam kabut nya masa tu.

bayangkan lah, pendaftaran 15 JUN 2014 (my beday :p) then keputusan tu aku tahu 13 JUN 2014. gila tak ? dahlah Kelantan beb, jauh tuuuu. hehehehe. sekarang alhamdulillah, dah dekat sebulan setengah aku kat sini (UiTM Machang) ambil course IM ni. 

sedih memang sedih kena berpisah jauh dengan family, Emir and segala-galanya. tapi apa kan daya. dunia semakin maju. sampai bila lagi aku nak duduk bawah ketiak mak kan. haha!! 

hah! lupa nak ucapp SELAMAT HARI RAYA!!! (terlambat dah) haha. cerita pasal raya ni rasa macam tak adil je. umur baru 18 tahun tapi duit raya tak macam dulu. it's not fair u know. hehehehehehe.

STUDENT ???
ahah! wahhh!!! tak percaya aku dah bergelar SISWI . dulu-dulu bodoh-bodoh je berangan nak jadi doktor lah itu lah ini lah. biasalah budak hingusan gitu. kihkihkih. sekarang aku dah tak nak fikir benda ngarut-ngarut. my target point is 4.0 , four flat , Dekan . hahaha! benda tak mustahil beb. nak tahu? aku bersyukur sangat dapat course information management ni sebab dia memang lari dari mathematics. anyway, aku memang lemah mathematic. so alhamdulillah sangat~

course ni lebih kepada membaca dan menghafal . and nak tahu ???? aku suka menghafal . memang boleh makan beb (tak baik cakap besar) opsssss :D sory. tapi seriously course ni tak adalah susah sangat bagi orang tak bijak macam aku ni. hihihihihi~ 

dengar cerita kawan-kawan class aku masa form5 dulu majoriti study dekat Matrik. Alhamduillah, rezeki dorang. aku gembira dorang dapat course bagus-bagus pure science. bukan macam aku IM je. ceyhhh, aku gembira bila kawan aku gembira. itu pilihan mereka. rezeki masing-masing bukan. mungkin dah tertulis course ni yang terbaik untuk aku. aku bersyukur.

cumanya kadang-kadang aku rasa mereka (sesetngah) mula membongkak. bangga dapat study course yang bagus-bagus. Allah nak tarik rezeki manusia tu sekelip mata je. kita tak akan sedar. so, selagi kita hidup ni bersyukur lah dengan apa je nikmat yang kita ada. jangan riak, bongkak. :) nasihat pada diri sendiri juga sebenarnya.

hah, boleh jadi ustazah dah aku ni. hehehe. alhamdulillah setakat ni aku bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi. cukuplah tu kot entry hari ni. hehe. sekadar lepas rindu kat blog ni je. hihi. 

genight. assalamualaikum .... :)


Wednesday, 27 November 2013

CUBA JADI CANTIK by MASNI

.....Assalamualaikum....
hello readerss ! akhirnya semuanya sudah settle :D semalam last paper , which is biology paper. not bad ah paper nye. tapi risau juga. harap sangat result aku bagus. well kalau nak cita-cita tercapai result kena bagus. cita-cita aku bukan sebarang cita-cita. ini real punya cita-cita. kalau tak tercapai sampai mati aku akan menyesal sebab belajar main-main..

kenapa tajuk entry kali ni lain dari yang lain je. macam lain je, macam lain je :D virus video kat youtube  merasuki mindaku. puihhh . haha~ okey !

CUBA JADI CANTIK
sebelum aku taip meleret-leret better aku bagi definisi dari perkataan "cantik" ni. cantik, for sure bila kita sebut cantik je mesti ramai yang akan imagine seorang perempuan yang mempunyai paras rupa yang baik, tubuh badan yang awesome.
But, for me cantik tak smestinya mesti dari paras rupa yang perlu dilihat. cantik kita mesti dilihat dari 3 segi.

1) cantik peribadi
cantik peribadi means, kelakuan, sikap, sifat kita yang baik. nowadays, sangat susah, nak jumpa manusia yang betul-betul mempunyai sikap-sikap, kelakuan, budi pekerti yang baik. yes! tak guna juga kalau muka cantik, bentuk badan yang awesome but sikap buruk. sekarang ni bila aku keluar malam pergi kedai je, terlalu ramai anak-anak dara yang berambut perang, berbaju ketat, then naik motor menjerit-jerit -_- aduyaii ~ sedih weyh aku tengok. kenapa mereka-mereka ni jadi macam ni ? ada 3 sebab kenapa diorang jadi camni. satu, sebab mak bapak terlalu sporting. dua, sebab terlampau ikutkan kawan. tiga, kurang didikan agama.
yes, tiga sebab tu je kenapa mereka jadi camtu. cuba, jangan rosakkan diri sendiri dengan sikap yang buruk. cantikkan peribadi. baru diri dihormati. betul tak?

2) cantik mental 
kalau bab mental-mental ni memang favourite aku. sebab aku dikelilingi dengan manusia-manusia yang senget mentalnya. yeke? haha! no komen. cantik mental for me, ermm cara diri kita berfikir. guna kan fikiran and gunakan untuk kebaikan. but, budak-budak sekarang ni teruk ah mental nya. maksud aku kat sini tak kisah la lelaki ke perempuan ke akalnya ke laut masing-masing. berfikiran lucah. berfikiran lucah itu biasa. tapi dengan syarat kena control. kita tak boleh nak halang benda ni. nasihat pada diri sendiri juga sebenarnya. control diri bila berfikir . jangan sampai merosakkan diri sendiri. got it?

3) cantik rupa dan fizikal
cantik yang ketiga ni ramai yang dah tau apa yang aku maksudkan right? cantik fizikal dan rupa. tapi sebenarnya kan. fizikal kita tu tak berapa penting sangat. mungkin kita boleh tekankan pada kekemasan maybe. baru orang lain rasa selesa bila hendak bergaul dengan kita. seriously! kalau kita buruk macam mana pun tapi kita kemas for sure orang lain akan rasa kita ni cantik. ^_^ 

for me, aku sudah mula untuk cuba jadi yang tercantik. well, tahun depan dah melangkah kedunia yang baru. pergaulan and persekitaran juga mesti berbeza. kena berpisah dengan family and kena kenal dengan ramai manusia yang aku tak tahu akal budi diorang. 
so, from today ! i'll try untuk jadi cantik dari semua segi. :') ubah sikap dan segalanya. walaupun ia akan ubah seluruh hidup aku. tapi aku tak kisah kalau itu yang terbaik :)


ahh! pasti aku akan rindu nak pakai baju pengawas sekolah :) 

okey. apa yang perlu dibuat sekarang ? off laptop, banyak benda yang perlu dibuat :D tata~ 
assalamualaikum ^_^